Hogyan oldd meg a főzést akkor is, ha reggeltől estig dolgozol?
Sokszor hallom, hogy "nincs időm főzni, mert reggeltől estig dolgozom". Ismerős a kifogás, ugye? Én viszont pontosan tudom, hogy meg lehet oldani, mert éveken keresztül nekem is ilyen volt a hétköznapom.
Amikor még nem táplálkozási tanácsadóként dolgoztam, hanem bejárós munkám volt, reggel 7-kor elindultam otthonról és este 9 körül értem csak haza. És bizony másnap sokszor megint ugyanaz a kör várt. Őszintén, este kilenc után kinek van kedve főzőcskézni? Nekem biztosan nem volt.
Éppen ezért alakítottam ki egy saját kis rutinomat, ami egyszerű, gyors és teljesen tartható volt.
Reggeli főzés = egész napos biztonság
A trükköm az volt, hogy reggel, készülődés közben főztem meg az ebédemet. Ez nem jelentett órákon át tartó konyhában robotolást, inkább 20–30 percet. Amíg zuhanyoztam, öltöztem, készültem a munkára, addig a kaja magától elkészült.
Mondok egy példát:
-
felraktam egy adag rizst egy kevés fagyasztott zöldséggel, fűszerekkel,
-
mellé betettem a sütőbe vagy az airfryerbe valami fehérjeforrást (pl. roston hal, előre elkészített és lefagyasztott fasírt, falafel),
-
mire végeztem a készülődéssel, az étel is készen várt.
Nem bonyolítottam túl. A reggeli készülődés része lett a főzés, így mire indultam, már dobozolva ott volt a napi ebédem.
És mi a helyzet a reggelivel?
Azt is vittem magammal. Gyakran előző este összekészítettem egy zabkását, vagy bedobtam a táskámba joghurtot, kefirt, gyümölcsöt, esetleg egy fehérjeszeletet. Így nem kellett azon stresszelni, hogy napközben mit fogok enni.
Miért kaptam mégis kritikát?
Annak idején egyszer megosztottam ezt a praktikámat a Facebookon, és őszintén szólva kaptam hideget-meleget. Volt, aki inspirálónak találta, de sokan rögtön a kifogásokat keresték:
-
"biztos büdös lesz a hajam a főzéstől"
-
"én reggel nem érek rá"
-
"ez túl macerás"
És itt jöttem rá: a legtöbb ember nem a megoldást keresi, hanem az okokat, hogy miért nem lehet megcsinálni. Pedig én élő példa voltam arra, hogy igenis lehet.
A különbség: kifogás vagy megoldás
Lehet kifogásokat gyártani – és akkor marad a rendelős pizza, a sajtburger vagy a házhoz hozott rántott hús. Ez kényelmes, de hosszú távon drága és egészségtelen. Vagy lehet keresni a megoldást, és megtalálni azt a kis rutint, amivel reggel fél óra alatt el tudod készíteni a saját, olcsóbb és egészségesebb kajádat.
Nem kell bonyolult receptekben gondolkodni, nem kell órákat a konyhában tölteni. Egy kis tervezéssel és szervezéssel bárki meg tudja oldani.
És hidd el, mindig a saját, otthon főzött étel lesz a legjobb választás.
✨ Ha úgy érzed, szükséged van támogatásra az étrended kialakításában, vagy szeretnél egy működő, személyre szabott rendszert a mindennapjaidba, csatlakozz a mentorprogramomhoz – segítek, hogy a diéta ne teher, hanem megoldás legyen számodra.
Kovács Zita Táplálkozási tanácsadó

